únor 2016

Dobrý den.

Referenci určitě doplním koncem týdne. Posílám fota z včerejšího vaření. Dopoledne jsem dělal polotvrdé sýry. V poledne jsem s kamarády vyráběl 1. upgreat - nerez míchač, Večer jsme rozběhli dvě kultury Beaugel 9 a 11 - skleněné válce. Teď připravuji mléko na Jotu V. zatím  jenom 20l  . O víkendu zkusím prvně 50l. Držte mi palce.

PS. Děti se nemůžou dočkat až budou večer natírat první bochany.

S pozdravem Martan.

  únor 2016

Takhle vypadaly syry po vyrobe. Cerstve uz jsou davno spotrebovane a chvalene, polotvrde zraji. Uz jsem delal i jogurt a tvaroh, vyrabim cca dvakrat tydne.
Pekny den, marcel

  leden 2016

Dobrý den, paní Mašátová a pane Rysi,

dnešní den s Vámi byl velmi pěkný, úplně mne to nabudilo do dalšího sýraření. Určitě se ještě potkáme, ale v neděli nebudu moci dojít, musel jsem se dnes večer vrátit do Prahy. 
Nicméně jsem si to moc užil a musím manželce poděkovat, že to byl vážně jeden z nejlepších dárků.

Když jsem se Vás na začátku ptal na to, jestli musím jit od začátku na Výrobu sýrů 1, měli jste pravdu, tento základ byl nutný!

Mirek Hlaváček

  leden 2016

Dobrý den,

V úvodu mého emailu bych vám chtěl popřát všechno nejlepší a hodně zdraví v novém roce 2016. Jistě však tušíte, že obsahem mého emailu je zpráva o mých sýrařských pokrocích, které jsem udělal od loňského kurzu, kdy  jsem absolvoval kurs sýraře.  Já, jako bývalý učitel, mám vždycky radost, když se ke mně hlásí moji bývalí žáci nebo vidím jejich pokroky a také proto jsem na ně pyšný. Doufám, že mým hlášením potěším i vás.

Hned po ukončení vašeho kurzu jsem začal s domácí výrobou čerstvých měkkých sýrů. Co jsem udělal,  šlo na dračku nejenom v mé rodině, ale i mezi mými spolupracovníky v zaměstnání. Dal jsem si plán, že každé pondělí budu vyrábět sýry a snažil jsem se to dodržovat. Asi tak po měsíci jsem získal základní rutinu ve výrobě čerstvého sýru a začal pošilhávat po „vyšším levlu“ sýra a jako základ jsem si zvolil Čedar a začal. Každý týden jeden čedar (cca 1 kg bloček) a ze zbytku sýřeniny tažený sýr něco jako  „dobřichovický Provolone“ nebo Mozzarella nebo co zrovna vyjde. Začal jsem o Čedaru hodně číst a porovnávat a zkoušet postupy jiných výrobců. Je to hrozně zajímavé a stalo se to mým koníčkem. Nejhorší na tom je, že než mohu vyrobený sýr ochutnat, musím chodit okolo lednice minimálně tři měsíce a sušit hubu. Pak je to ale dobrota.

Jako důkaz o mé sýrařské aktivitě vám posílám obrázek mé předvánoční lednice. Podobné obrázky já miluji a jsou k sežrání. Už se těším, až zařízneme další. Sýrařina je krásná věc.

Bohužel jsem se nemohl zúčastnit vašeho podzimního semináře a přivést moje „sýrové dětičky“ k otestování. Byl bych totiž hrozně zvědav na vaše doporučení. To ale udělám jakmile to bude možné příště.

Srdečně vás zdraví František Oujiří

  srpen 2014

Vazena pani Masatova,

to ze si pro rfadost vyrabim syry, vzbudilo velky zajem znamych. Tak jsem usporadal prvni predvadeni spojene s posezenim s prateli na kdysi statku v Kreckove (pobliz Podebrad). Myslim, ze me v brzku bude cekat pokracovani ...

Za to, ze syr se povedl (byl na miste sneden) samozrejme vdecim Vasemu kurzu a panu Rysovi. Mco bych chtel podekovat za to, co jste me naucili a jeste se u Vas urcite objevim. Opakovani je prece matkou moudrosti (a prostredkem proti skleroze). Vnoucek, ktery je ze Svycarska, na me chtel vyrobit gruyere. Presto, ze mleko nemam ani z pastvy, ani lokalni podminky kantonu Fribourg, povedlo se. Pry to chutna stejne ... No odbornik by asi mel namitky, ale i tak me sebevedomi stouplo.

Zato syry s plisni na povrchu, ktere se ni drive darily, mi ted moc nejdou. Dalsi duvod k nove navsteve kurzu!

S prznim hezkeho dne, Zdenek Havlas

  duben 2014

Dobrý den pane Rys,

posílám nějaké fotky z domácí tvorby. Chutnají skvěle. V současné době se pokouším vyvořit

zásobu,aby na dozrávání  zbylo více kusů,které  nepodlehnou žroutoskáze.

                                             S pozdravem Jan Ingrisch

  únor 2014

Dobrý den,

posílám Vám fotky prvních pokusů o sýry (čerstvý-farmářský sýr a parenica) - myslím, že se zdařily a chuťově jsou výborné. Vyráběla jsem i tvaroh, ale ten jsem nestihla nafotit:).
.
děkuji Petra Lekšová

  únor 2013

No a trocha humoru----při výrobě másla jsem si připadal jako v pohádce "Hrnečku vař".
Smetana se našlehala fakt dost výrazně....ale máslo je fakt bezva.
Ze sladké smetany je výborné a z kyselé taky. 
 
Tak přeji příjemný den.
 
Astaloš Vladimír

Napište nám na dobrykurz@gmail.com, jak se daří Vám :-) 

________________________________________________________________

Zaujalo Vás nadšení ostatních?

Klikněte na 

KALENDÁŘ AKCÍ

a přihlašte se :-)

_________________________________________________________________________

vyrobili - vyfotili

Tato fotogalerie je prázdná.